Krassen op je auto. Moet je dan simoniseren of polieren?

Het maakt niet uit hoe voorzichtig je met je auto bent, je hebt bijna altijd wel ergens een krasje in je lak zitten. Dat komt doordat de lak van je auto beschadigd kan raken door zand, vogelstront of een takje dat langs de auto schraapt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van deze vervelende krassen af te komen, maar welke optie is het best? Dat is afhankelijk van de kras in je auto.

Hoe diep is de kras in je auto?

Als je wilt ontdekken hoe je een kras het best kunt behandelen, moet je eerst bekijken hoe diep deze is. In principe bestaat de buitenkant van je auto uit vier verschillende lagen:

 

  • Blanke lak
  • Gekleurde lak
  • Grondlak
  • Metaalwerk

 

Bij lichte krassen is alleen de blanke lak aangetast. Daarom zie je deze krassen alleen bij bepaalde lichtinvallen. Is de gekleurde lak ook beschadigd? Dan zie je een witte of grijze onderlaag en heb je een middeldiepe kras. Wanneer je het metaal van je auto ziet, heb je te maken met een diepe kras die tot het metaalwerk is gekomen.

 

Polieren of simoniseren: wat is het best?

Een kras kun je eigenlijk alleen verwijderen door te polieren. Bij simoniseren geef je je lak eerder een bescherming mee, waardoor je auto meer zal gaan blinken. Deze techniek moet in principe elke 3 maand herhaald worden om zijn effect te behouden. Door je auto te simoniseren, blinkt hij dus wel meer, maar de krassen (ook niet de kleinste) zijn niet verwijderd.

 

Om je (lichte) krassen te verwijderen, moet je je auto laten polieren. Dit gebeurt machinaal en kun je dus niet zelf doen. Polieren gaat zo in zijn werk: een mousse masseert als het ware je auto met een soort pasta. Die pasta gaat de kras aanpakken. Met grove pasta behandelen we eerst de grote delen van de blanke en gekleurde lak, waarna we een fijnere pasta gebruiken voor de afwerking van de details. Tijdens het polieren verdwijnt de kras als sneeuw voor de zon.

 

Lees zeker ook: Wat is het verschil tussen polieren en simoniseren?

Wat doe je als de kras te diep is om te polieren?

Als de kras dieper gaat dan de blanke lak en de gekleurde lak, dan zal polieren weinig zin hebben. De kras heeft de grondlaag of zelfs het metaalwerk aangetast. Heb je zo’n diepe kras opgelopen? Dan zoek je het best een carrossier op die jouw auto terug krasvrij kan maken.

Krassen voorkomen in je auto

Wanneer je minder krassen in je auto wilt, kan je dit probleem natuurlijk beter voorkomen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je auto altijd eerst afspoelt met water voordat je hem wast. Zo voorkom je dat kleine stukjes zand en stof voor oppervlakkige krasjes zorgen. Heb je vogelstront of dode insecten op je auto? Haal deze dan zo snel mogelijk weg. Zelfs de kleinste vervuiling kan er namelijk al voor zorgen dat je lak gaat verkleuren, vervormen of krassen.

Wil jij zo snel mogelijk verlost zijn van die krassen in je auto?
De Wasbeer lost het op!